Tarina talvisesta asuntoarviosta – mitä arviokäynnillä oikein tapahtuu?

”Meidän asunto on se paras asunto”

Omaa kotia on aina tunteikasta myydä. Kodista on paljon hyviä muistoja ja niistä irti päästäminen on vaikeaa. Siksi se oma koti on aina kaikista paras.

Olin tässä eräs päivä arviokäynnillä kauniilla uudella pientalojen alueella Vantaalla. On mukava mennä arviokäynnille uudelle asuinalueelle paikkaan, jossa on hoidetut talot. Sateisena päivänä kaduilla oli hiljaista, alueen lapset olivat sisällä eikä iltapäivällä neljän aikaan ulkona tuntunut olevan ketään. Olin hieman hämilläni. Nautin kuitenkin alueen selkeistä linjoista ajaessani sen läpi.

Kun saavuin paritalokodin pihaan, hieman pohdin, että mihin auton voisi jättää, ettei se olisi naapurin tiellä. Päädyin jättämään auton arvioitavan asunnon oven eteen, koska siinä se todennäköisimmin ei ainakaan ole naapurin tiellä. Keräsin kamppeeni ja hetken ihastelin pihapiiriä. Astuin kuistille, soitin kelloa ja heti pieni tyttö avasi oven. Koko perhe oli minua iloisesti vastassa, olinhan heille vanha tuttu.

Juteltiin niitä näitä samalla kun kierrettiin asunto. Kävimme läpi huoneet, niiden varusteet ja mahdollisuudet. Kaksikerroksisessa paritalossa huoneita oli 3 ja asunto oli hetkessä kävelty ympäri. Kävimme vielä katsomassa ulkovaraston, terassin ja pihan. Omistaja muisti kehua, kuinka heidän piha on isompi kuin naapurilla ja kuinka kylpyhuone on hyvässä kunnossa.

Ennen arviokäyntiä olin saanut asunnon perustiedot ja tutustunut sen papereihin. Vaikka olin myynyt alueelta ennenkin, niin muistin virkistykseksi olin selvittänyt alueen hintatasoa sekä tilastoja myydyistä ja myynnissä olevista asunnoista, jolloin niitä oli helppo käydä läpi omistajan kanssa.

Kun sitten yhdessä kierroksen jälkeen vertasimme asuntoa muihin myytyihin ja myynnissä oleviin, jouduimme siinä vaiheessa käymään läpi myös asunnon huonoja puolia. Asunnossa oli esimerkiksi tummuneet seinät ja koirien kuluttamat lattiat. Vaikka tärkeimmät tilat, kylpyhuone, wc ja keittiö, puhumattakaan isosta pihasta, terassista ja hyvännäköisestä talon juuri maalatusta ulkokuoresta olivatkin kunnossa, niin kokonaisuuteen vaikuttaa myös kokonaisuuden kunto.

Ulkopuolisen silmin asuntoa on aina helpompi arvioida, koska siihen ei ole tunnesidoksia. Kiinteistönvälittäjänä näkee monenlaisia koteja, jolloin silmä harjaantuu näkemään isoja ja pieniäkin asioita, jotka voivat vaikuttaa asunnon myyntiin. On sanottu, ettei pienellä remontilla ja pelkällä maalilla saada asunnosta rahoja takaisin, mutta kyllä se kuitenkin täydentää kokonaisuutta. Asuntoa ei yleensä kannata remontoida sieltä täältä, mutta silloin, kun muut pinnat ovat kunnossa, niin voisi maalipintaauusia myös asunnon sisällä.

En missään nimessä ohjeistanut omistajaa tekemään näin, vaan yhdessä keskustelimme siitä, mitä heidän tilanteessaan olisi järkevintä tehdä. Omistajan kanssa olimme sitten yhtä mieltä siitä, että asunto laitetaan myyntiin sellaisena kuin se on. Olihan asunto hyvän näköinen eikä samanlaista ollut tarjolla alueella silloin.

Kävimme vielä läpi sen mitä minulla oli oikeasti tarjota ja miten minä voisin heitä parhaiten auttaa asunnon myymisessä. Sain omistajan vakuuttuneeksi, koska kuulemma hänelle tuli heti sellainen tunne, että olen ammattilainen. Tein lopuksi palkkiotarjouksen ja tyytyväinen asunnon myyjä saa vielä Finnair Plus -palkintopisteet, kun asunto on myyty.

– Sam

.

Tuumasta toimeen? Tarvitsetko apua asunnon tai talon arvon määritykseen?

Tilaa ilmainen arviokäynti kiinteistönvälittäjältä. Arviokäynti auttaa tietämään mihin hintaan asunto kannattaa laittaa myyntiin. Voit pyytää ilmaisen arvion alla olevalla lomakkeella.

    Nimi

    Sähköposti

    Puhelinnumero

    Asunnon osoite

    Kirjoita vapaasti lisätietoja